WK Splash 2016: Sam Peeks is Wereldkampioen Splash 2016

160730 WK Splash nrs 1 2 3Travemunde (Duitsland)

Het leek er lange tijd op dat de titel 'Wereldkampioen Splash 2016' naar het buitenland zou gaan. Maar de Tsjech Michal Kostyo kreeg een tweede gele vlag van de jury bij zijn allerlaatste race in het WK. Dat betekende dat Sam Peeks zich de nieuwe Wereldkampioen mag noemen (52 punten). Barte van der Zijde werd 2e (54 punten) en Michal Kostyo belandde met 59 punten op de 3e plek.

,,Winnen van dit WK was voor mij wel het doel. Het was een mooie week met verschillende weersomstandigheden; eerst met lichte wind en daarna nam de wind toe,’’ aldus de kersverse Wereldkampioen Sam Peeks (NED 2498). Hij is net terug van het Wolfgangsee in Oostenrijk, waar hij met zijn teammaten Kaj Moorman en Jasper Schuddeboom 3e wist te worden in de Yngling Worlds en daarmee Jeugdwereldkampioen Ynling werd.

,,Ik heb een 2e penalty gekregen van de jury na de start van de 2e race. Ik weet niet waarom. Hierdoor word ik waarschijnlijk tweede,’’ vertelt een zwaar teleurgestelde Michal Kostyo (CZE 160727 WK Splash totaal216) aan TACK Magazine, terwijl hij net weer terug op de wal is en de andere zeilers hun race uitvaren.
Kostyo was tot de laatste race de leider in de wedstrijden van dit WK. Hij wist mooie wedstrijden te varen, ondanks dat de wind voor de meeste van de 86, voornamelijk Nederlandse, zeilers lastig te lezen was.

In Tsjechië zeilt Kostyo in een veld van maar 10 Splashzeilers: ,,Ik zeil 8 jaar en heb veel ervaring in de Optimist. Vorig jaar werd ik bij het WK in Spanje 9e. Volgend jaar wil ik het weer proberen. Ik vond dit WK erg leuk, de weersomstandigheden waren goed voor mij. Ik ben licht en het waaide niet zo hard. Ook vond ik de organisatie erg goed.’’

In de Silver wist Stan van Haren de 1e plek te behalen (109 punten),  2e werd Lukas Heuvel (117 punten) en Alard Walda werd 3e (124 punten).
De Zwitser Matthias Meier is de winnaar van de Splash Red Euro Cup. Julia Aartsen werd knap 2e en Kaj Moorman 3e. In 2017 bestaat de Splash 30 jaar en wordt het WK in Nederland gevaren.

Bekijk alle resultaten. De foto’s staan op de fb van TACK Magazine.

  • Magic Marine

Onze Facebook feed