WK 29er: Team Crockett/Morton als Wereldkampioen 2016 gekroond

160731 WK 29er podiumMedemblik

Op de slotdag van het WK 29er 2016 in Medemblik, werd het Australische duo Tom Crockett en Harry Morton tot de kersverse wereldkampioen in de 29er gekroond. Het zilver ging naar Gwendal Nael en Lilian Mercier uit Frankrijk, die hier vorig jaar nog Europees kampioen werden. De Britten Crispin Beaumont en Tom Darling pakten brons.

De meiden maakten het behoorlijk spannend in de strijd om beste vrouwenteam. De Australische Annabelle Davies en Hayley Clark trokken die eer op het nippertje naar zich toe, met slechts een punt verschil. Cas van Dongen en Robin Becker eindigden als eerste Nederlanders op de 5e plaats.

Crockett en Morton varen pas twee maanden samen in de 29er en wonnen de kwalificatieserie van totaal tien races. Vanaf donderdag was de grootste vloot ooit (228 boten uit 29 landen) verdeeld over goud, zilver, brons en emerald. De top vijftig teams ging uitmaken wie met de medailles huiswaarts zou keren. Door de wisselende weercondities met een wind variërend van vier tot twintig knopen, deden zich de nodige veranderingen voor in de top tien. Zo zakten Crockett en Morton na de eerste drie finale races naar de derde plek en gingen hun Franse rivalen aan de leiding.

Uiteindelijk maakten Crockett en Morton, die in 2010 met een andere stuurman wereldkampioen werd, de job af. Het tweetal groeide samen op, wat deze titel extra special maakt. 'Dit hadden we nooit durven dromen op de eerste dag dat we samen zeilden", zei Morton. Zijn veertienjarige stuurman stond ernaast te glunderen: 'Dit is super. Ik was vanmorgen een beetje zenuwachtig, want het was nog niet klaar. We hebben gewoon gezeild zoals we elke dag deden; consistent. We hebben geprobeerd om niet te matchracen met de Franse jongens, maar juist onze eigen race te varen." Na de 2e en 13e plek in de eerste twee wedstrijden van de finale dag, was de buit binnen.

Net vijfde
Ondertussen trokken Cas van Dongen en Robin Becker een eindsprint richting de 4e plek. Uiteindelijk kwamen ze een puntje tekort op Gwendal Lamay en Luke Willim uit Duitsland. Van Dongen: 'In die laatste wedstrijd kneep ik 'm. We hadden best wat ruimte op de Duitsers, maar we moesten niet te ver achter hen eindigen. Dat lagen we bij de eerste bovenboei wel, dus we moesten inhalen. Gwendal is goed." Toch is de vijfde plaats een goede prestatie gezien het blessureleed van Van Dongen, die na zijn beenbreuk pas sinds een maand weer in de boot zit. 'Vanaf dat ik weer mocht varen, hebben we alleen maar gezeild. We waren net op tijd klaar met z'n tweeën. Robin heeft mij fantastisch geholpen. Daardoor hebben we het rustig kunnen opbouwen."

Nieuwkomer Lars Postma en Quinten Bramervaer finishten als achtste overall. Postma bescheiden: 'We zijn een plaatsje gestegen ten opzichte van gisteren, maar dat kwam doordat de boten om ons heen niet goed hadden gevaren." Voor Lars Postma is het zijn eerste jaar in de 29er. Zijn bemanning Quinten Bramervaer haalde eerder deze maand zilver bij het EK 29er.

Zwaar
De Europese kampioenen Pieter van Leijen en Daniel Bramervaer eindigen bij het WK in Medemblik als veertiende. Van Leijen: 'Het was een zwaar kampioenschap voor ons. Wij zijn een zwaarder team en we hebben zowel in de kwalificatie als in de finals maar één dag met meer wind gehad. Zelfs dat had meer gemogen, maar de beste allrounder heeft hier wel gewonnen. Wij zijn 14e geworden en daar zijn we blij mee. Dit was de laatste keer in de 29er. Ik ga nu 49er FX varen."

Odile van Anholt en Bart Lambriex, uitkomend voor Aruba, konden hun opmars van de afgelopen week niet bekronen met een top tien plaats. Ze stegen van plaats 87 op de eerste dag tot de zesde plek gisteren, maar vandaag kwamen daar twee matige scores en een zwarte vlag bij. Dat resulteerde in de vijftiende positie overall.

Top vijf na tien finale races en een aftrek:
1 AUS 2262 - Tom Crockett and Harry Morton, 32 punten
2 FRA 8 - Gwendal Nael and Lilian Mercier, 36 punten
3 GBR 16 - Crispin Beaumont and Tom Darling, 77 punten

Winnaars zilveren floot: AUS 1934 - Ezra Pritchard and Tom Cunich
Winnaars bronzen floot: NED 1025 - Willemijn Offerman and Manus Offerman
Winnaars emerald: USA 1265 - Hannah Steadman and Gabrielle Rizika

Bekijk alle resultaten.

  • Magic Marine

Onze Facebook feed