Open Belgische Kampioenschappen: geweldig evenement

160911 OBK Nieuwpoort 2Nieuwpoort

Optimistzeilster Jikke Kielstra (NED 2863) deed mee aan de Open Belgische Kampioenschappen in België (10-11 september). Het was voor haar de allereerste buitenlandse wedstrijd en werd knap 51e in een veld van 72 topzeilers. Jikke vertelt TACK Magazine haar ervaring:

,,Op vrijdagavond rijden we richting Nieuwpoort, terwijl we doornemen hoe stroom invloed heeft op je wedstrijd, we leren stroomtabellen lezen en hoe je stroom als voordeel kan gebruiken. Na het lezen van de Notice of the Race en de wedstrijdbepalingen komen we tegen tienen aan bij de boerderij waar we logeren.

160911 OBK Nieuwpoort 1Groot wedstrijdveld
Zaterdag 10 september: we staan om 8 uur op om vervolgens lekker te ontbijten en in te pakken voor die dag. Om half 10 komen we aan bij de jachthaven waar we varen. We melden ons aan bij de Belgen- die alles fantastisch georganiseerd hebben- en krijgen kaartjes waar onze naam op staat. Vervolgens kunnen we launchen en worden we gesleept richting het wedstrijdgebied. We starten met 74 deelnemers tegelijk en hadden dus geen aparte startgroepen, wat ik erg leuk vond.

Wij hadden berekend dat de linkerkant voordelig was omdat de stroom je dan naar de bovenboei duwde. We hadden over het algemeen wel goed gevaren. 's Avonds aten we met alle Nederlanders in een restaurantje bij de jachthaven zelf. Dat was ontzettend gezellig!

160911 RIB bij Mc Drive Toch varen
Zondag 11 september: de meeste mensen hadden verwacht dat we niet gingen varen omdat het zo zacht waaide. Uiteindelijk viel dat wel mee en gingen we toch het water op, dus iedereen die zijn trailer al had ingepakt kon alles weer uitpakken. We hebben nog twee wedstrijdjes gevaren, ik had een protest gekregen maar die had ik ook gewonnen, gelukkig! Toen kregen we bij de prijsuitreiking allemaal snoep en had een Nederlander (Paul Hameeteman) de Belgische kampioenschappen gewonnen!

RIB en Mac Drive
Daarna zijn we snel gaan rijden want de heenweg hadden we meer dan 3 uur gereisd. Toen zijn we bij een Mac Drive gestopt. Samen met mijn zeilvriend Boet ben ik achterin de RIB geklommen en zo wilden we wat eten bestellen. Bij de eerste Mac mocht je niet met aanhangwagens maar de 2de keer is het wel gelukt! Je kunt dus op de RIB langs de Mac Drive! Al met al was dit een geweldig weekend!’’

Bekijk hier de uitslagen en foto’s.  • Magic Marine

Onze Facebook feed