CWO opleidingen

CWODe Stichting Commissie Watersport Opleidingen (CWO) is een samenwerkingsverband van de ANWB, het Watersportverbond en de Hiswa.

Zij zorgt voor een diplomasysteem dat voor iedere zeilschool en cursist hetzelfde is.
Er zijn diploma's voor bijna elke watersportdiscipline, zoals kielbootzeilen, jeugdzeilen, zeezeilen, brandingsurfen, enzovoort.

Naast deze diploma's voor watersporters zijn er ook opleidingen en diploma's voor instructeurs en examinatoren in elke tak van watersport. Bovendien wil de CWO de kwaliteit van de vaaropleidingen in Nederland vastleggen en handhaven.

Voor het jeugdzeilen in zwaardboten heb je bijvoorbeeld de volgende CWO opleidingen:

JZ1-I Zwaardboot eenmans/tweemans
Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding worden systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals op- en aftuigen, sturen, bediening van de zeilen en overstag gaan, aangevuld met de bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden: onder toezicht, met regelmatige wind t/m kracht 3 Beaufort in rustig en beschut vaarwater.

JZ1-II Zwaardboot eenmans/tweemans
Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij Jeugdzeilen I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal etc., aangevuld met de bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag met voldoende zicht, t/m windkracht 4 Beaufort.

JZ1-III Zwaardboot eenmans/tweemans
Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hoger wal én lager wal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder alle omstandigheden op meren en plassen t/m windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit aan bij het gevorderdenniveau.

PDF icon Download de uitgebreide informatie over de zwaardbootopleidingen

De CWO is van mening dat plezier in watersport wordt vastgelegd met een goede opleiding. Op de website van het CWO vind je daarom alle informatie en adressen voor je opleidingswens!
  • Magic Marine

Onze Facebook feed