Tips voordat je aan een wedstrijd meedoet

ISAF-logoAls je wedstrijden gaat zeilen, moet je natuurlijk zorgen dat je spullen in orde zijn. Je boot en je uitrusting moeten voldoen aan allerlei regels.

Dat is om te zorgen dat er een eerlijke wedstrijd kan worden gevaren en voor de veiligheid. Hiervoor zijn de internationale regels voor het zeilen van wedstrijden opgesteld door de International Sailing Federation (ISAF).

Bekijk hier de algemene Racing rules of sailing

Voor elke boot in een door de ISAF of het Watersportverbond erkende klassen is een meetbrief en een startlicentie nodig. Onderstaand een checklist die je iedere wedstrijd kunt nalopen:

Let op de volgende zaken:

 1. Je boot moet een officiële meetbrief hebben en die moet je ook altijd bij je hebben;
 2. Je zeil moet een 'gemeten' zeil zijn dat is voorzien van de juiste buttons en stempels. Ook hiervoor heb je een meetbrief die je altijd bij je moet hebben;
 3. Jij hebt zelf een startlicentie van het Watersportverbond nodig, die je ook bij je moet hebben;
 4. Zorg voor goede kleding: vast zwemvest met fluitje (let op; met zeilkleding aan ben je een stuk zwaarder en kan je moeilijk zwemmen!), zeilpak (droogpak en/of wetsuit), een spraytop (voor over wetsuit), hiking pants (voor het hangen op de rand van je boot), zeilschoenen, zeilhandschoenen, petje/muts, zonnebril, gebruik zonnebrandcrème;
 5. Zorg dat je boot in orde is en voldoet aan de veiligheidseisen en de klassenregels ;
 6. Lees voor je aan een wedstrijd meedoet de wedstrijdbepalingen van de organisatie van de desbetreffende wedstrijd door. Daarin staat o.a. aangegeven wat het schema van de wedstrijden is, welke baan/banen gevaren worden en wat de startprocedure is;
 7. Zorg dat je op tijd bij het 'palaver' (voorbespreking) van de wedstrijdorganisatie bent en zorg dat je voor die tijd je boot en jezelf helemaal vaarklaar hebt;
 8. Lees voor iedere start de mededelingen op het informatiebord van de wedstrijdleiding. Dit is heel belangrijk, want hier kunnen nog laatste wijzigingen op de wedstrijdbepalingen worden doorgegeven.
 9. Tijdens de wedstrijd kan er een protest tegen je worden ingediend door een andere zeiler, als deze vindt dat je je niet aan de regels hebt gehouden. In het regelement van de wedstrijd staat volgens welke regels het protest moet worden ingediend en wordt afgehandeld. Let na de wedstrijd op of er een protest tegen je is ingediend. Dit hangt bij de mededelingen/informatie van de wedstrijdleiding.


Wist je dat:

 • Bij de keuring van het materiaal bij sommige wedstrijden, zoals de DYR of de United4, ook wordt gekeken naar de kleding van de zeiler. Bijvoorbeeld of er een fluitje aan het zwemvest zit.
 • De wedstrijdorganisatie kan bepalen dat reclame-uitingen op een boot moeten voldoen aan bepaalde eisen. Het kan zijn dat je dit moet afplakken. Het kan ook zijn dat je een reclame-uiting van de hoofdsponsor op je boot moet plakken.
 • Tijdens de wedstrijd mag je niet wisselen van materiaal, zoals een zeil. Mocht je schade hebben, dan kan je meestal in overleg met de wedstrijdleiding wel wisselen.
Kijk hier voor de klassenregels Optimist , Splash , Laser , RSFeva , 29er en OpenBic
 • Magic Marine

Onze Facebook feed